Afsluiting blog Camino 2024

11 mei 2024 - Langres, Frankrijk

Zaterdag 11 mei, gisteren 31,8 km gelopen, totaal 1062,3 km. Hiermee komt de totaal afgelegde afstand tussen Prüm en Langres op 507,3 km.

Volgens mijn eigen loop schema zou ik vandaag een rustdag hebben in Langres om dan vervolgens 100 kilometer door te lopen naar Dijon. Dat betekende dat ik morgen nog een etappe van 33,7 km zou lopen over zwaar terrein en dat het in de loop van volgende week weer zou gaan regenen. Ik ben niet bang om nat te worden, maar dat gesjouw met je rugzak op door de bagger had ik ondertussen wel een beetje gehad.

Afgelopen donderdag spookte het al door mijn hoofd, doorlopen tot Dijon of stoppen in Langres. Gisteren tijdens het lopen, en vooral tijdens het glibberen en glijden, heb ik de knoop doorgehakt. De belangrijkste reden hiervoor is dat ik met goed gevoel de Camino wil lopen en vooral wil afsluiten en dat laatste zou wel eens niet het geval kunnen zijn als ik die laatste 100 kilometer naar Dijon zou lopen. En zoals Ben is, als de knoop is doorgehakt dan gaan we er ook voor. Op een bankje aan het meer La Liez verbinding gemaakt met het internet en een treinreis geboekte van Langres naar Den Haag. Zowel bij de NS als bij de Deutsche Bahn en de Franse spoorwegen kon dat niet eerder dan aanstaande maandag. Dus van de noot een deugd gemaakt en voor de nacht van zaterdag op zondag en van zondag op maandag een hotel geboekt in Langres. Voor vrijdag blijft ik op de camping, en dan zaterdag de boel mooi droog inpakken.

Ik was net klaar met alle boekingen als Juliane en Falko aankomen lopen, na mijn besluit te hebben meegedeeld besluiten we om s'avonds in een restaurant een afscheid etentje te houden.

Vrijdag rond een uur of vier aangekomen in Langres, een mooi middeleeuws stadje waar ik me de komende dagen niet ga vervelen, de camping staat min of meer op de stadsmuur en ik heb een schitterend vergezicht over de omgeving. Zoals gezegd s'avonds een gezellig etentje met mijn Duitse mede pelgrims, die zijn nog steeds van plan om tot Le Puy te lopen. Le Puy is overigens mijn eindbestemming voor 2025.

Vanochtend voor de laatste keer wakker geworden in mijn tentje, eerst maar even naar de bakker voor een croissant en een baguette, zodat ik lekker kon ontbijten voor mijn tentje, genietend van het uitzicht en de ontwakende camping. Je kan over de stadsmuren helemaal rond het middeleeuwse stadje lopen, en om de overgang tussen pelgrim en toerist soepel te laten verlopen besluit ik om de wandeling van ongeveer 3,5 km over de stadsmuren te maken. Na deze rondgang eindig ik bij het lokale VVV. Vanaf dit moment voel ik me toerist en maak een reservering voor een concert in de kathedraal van Langres voor vanavond, geen idee wat het is, maar het lijkt me mooi om dat mee te maken. De dames van het VVV waren ook zo vriendelijk om een printje te maken van mijn digitale trein tickets, dus mocht mijn telefoon er mee nokken kan ik toch met de trein mee.

Op de camping aangekomen blijkt mijn tentje droog te zijn, dus alles in de rugzak, 200 meter lopen en daar is mijn hotel. Jippie ik mag naar binnen en a een fijne douche ben ik nu deze afsluitende blog aan het schrijven. Vandaag en morgen nog even de toerist uithangen en dan maandag als alles goed gaat rond 18.00 thuis.

Nu dan de blog stopt hier, uiteindelijk gaat hij over de Camino en die is gisteren gestopt. Allemaal bedankt voor het volgen en in 2025 weer verder. Ik verlaat jullie met de internationale pelgrims groet: BUEN CAMINO.

1. Pete:
    11 mei 2024
    Hoi Ben. Goede thuisreis. Bedankt voor het leesplezier. Geniet van je Concert.
  2. Nancy-Els:
    11 mei 2024
    Wijze besluiten Ben! Heel fijn om te lezen dat je spirit in tact is en dat je dit avontuur met Falko en Juliane op gepaste wijze af kunt sluiten. Ik heb veel aan je gedacht en ga je blogs zeker missen. Buen Camino voor volgend jaar!
  3. Ma de Jong:
    11 mei 2024
    Goede reis naar huis. Ik heb genoten van al je verhalen, heb soms de plaats opgezocht in de Atlas. Morgen is het Moederdag. Je komt eigenlijk een dag te laat bij Petra. Hartelijke groet van ma.