Dag 40 van Liverdun naar Toul

3 mei 2024 - Toul, Frankrijk

Vrijdag 3 mei, 21 km, totaal 872,4 km.

Vanochtend gewekt door een natuurlijke orkest, fluitende vogels, een tikkende specht en het geheel gecomplementeerd door het gekwaak, of eigenlijk het gebrul van kikkers. Wat echter jammer was, was dat de natuur geen rekening had gehouden dat ik kon uitslapen. Ik kan vandaag pas om 8 uur een stokpain halen ennnnnnnn ik hoef mijn tent niet af te breken, want het is Hin und Wieder dag. Dus jammer dat de natuur me toch rond zes uur wakker maakte maar je kan het slechter treffen qua wekker.

Hin und Wieder betekent dus dat ik van Liverdun naar Toul ga lopen en met de trein terug. We (Falko, Juliane en ik) vertrekken dus rond half negen vanaf de camping en besluiten te hele weg tussen Liverdun en Toul langs de Moezel te lopen. Falko heeft nog behoorlijk last van de monster tocht van gisteren en ik besluit mijn eigen tempo te lopen. Het lopen langs de Moezel is overigens een genot, alles is vlak en fout lopen kan niet, alhoewel loop ik toch zomaar een schiereiland op van ongeveer 500 meter lang, en de zelfde weg terug. Vanwege mijn eigen stommiteit zal ik deze km niet rekenen.

Zo rond een uur of drie kom ik in Toul aan, eerst maar even naar de supermarche om de voorraad wat aan te vullen, de koffie en de zeep zijn op, verder nog wat normale zaken als kaas en worst en dan is de voorraadkast van Ben weer helemaal op orde. Vervolgens naar de kathedraal van Toul, en wat voor een kathedraal. Ze zijn in 1221 begonnen met bouwen en waren pas in 1496 klaar. De opdrachtgever was Bisschop Gerard, je kan zijn schedel nog op 1 van de foto's zien. Het is 1 van de grootste gotische kathedralen in Frankrijk. Daarnaast werdt de bouw van een kathedraal altijd door de kerk en/of de adel gefinancierd, echter de bouw van de kathedraal in Toul kregen ze financieel niet rond en toen zijn lokale burgers mee gaan betalen. Dat was de eerste keer in west Europa dat dit gebeurde en was een teken van de toenemende macht van de burgerij. Verder is het best bijzonder, eeuwen lag is Toul een belangrijke plaats geweest, maar nu staat er vooral een enorm bouwwerk en voor de rest is het een uitgestorven bende. Ik was dus al vlot klaar in Toul, waarna ik de trein terug nam.

Op de camping aangekomen nog even een vakantie wasje, en straks min avond eten klaarmaken, boeuf bourguignon en rode wijn. Dat was het weer, tot morgen.